Fork me on GitHub
#clojure-sweden
<
2019-10-18
>
dangercoder11:10:42

Såg att ett team på Arbetsförmedligen i Stockholm använder bla Clojure & Datomic (fanns en jobbannons ute). Någon som vet hur dom lyckades få in den stacken?

kardan12:10:05

Intressant, hade jag ingen aning om.

dangercoder13:10:34

Jag undrar dock över kod-kvalitén i ex https://github.com/JobtechSwe/jobtech-taxonomy-api/tree/develop/src/clj (Formattering, användning av global state, utebliven dokumentation i koden). Skulle vara kul att hjälpa till 🙂

kardan15:10:20

Jaja, sånt är en produkt av massa variabler 🙂 Skoj att de använder Clojure & kul att någon sålde in det!

Mattias15:10:16

Hum. Roligt. Än mer fascinerande för mig är att de fick göra open source. Är det vanligt i sammanhanget?

Marcus Pemer16:10:35

Ja det är en bra fråga… fick, eller i vilket fall kunde. GPL-3.0 är såvitt jag förstår inte kompatibel med EPL-1.0. Licensen de valt funkar nog inte….

pez16:10:57

Sjukt osugen att göra något med med en mossig myndighet, open source eller ej, Clojure eller ej. 😃

😂 8
Mattias16:10:23

Grejen med myndigheter och open source, speciellt i kombination, är att chansen att göra människor/samhället/världen en tjänst är väldigt mycket större än när du jobbar för företag X proprietära produkt med Y antal likadana konkurrenter... men visst, man får vara optimistiskt för att orka 😄

pez16:10:10

Jag är totalt för open source. Men chansen att göra människor en tjänst via en myndighet är försvinnande liten. Men så är jag anarkist också.

Marcus Pemer16:10:05

föll för det inre trycket - någon borde berätta för dem hur licenserna funkar

dangercoder16:10:53

Det kanske blir som i Finland, använder inte en del statliga projekt Clojure där? Håller dock med om open source - spännande! 😄

pez17:10:23

Jag såg GPL3 på något häromdagen och märkte är jag började oroa mig. Är det så att version 3 är mindre problematisk än tidigare versioner?

Marcus Pemer18:10:27

Såvitt jag förstår, eller åtminstone enligt Eclipse Foundation, är GPL-3.0 mer problematisk än föregångaren, GPL-2.0. Detta mest pga anti-tivoization klausulen (som säger att man inte kan låsa kod till viss hårdvara). I allmänhet stödjer Eclipse inte GPL pga GPL’s “stong copyleft” karaktär. De har en lösning där man kan använda EPL som primär licens och “GPL-2.0 with classpath exception” som sekundär. Själv har jag inte hittat något sätt att licensiera Clojure program under GPL pga Clojure är Licensierad under EPL (och defakto alla clojure libs dessutom). GPL och EPL är inkompatibla, och clojure program är såpass ihoplänkade att det skulle bli omöjligt att släppa clojure program under GPL. Det räcker att läsa GPL och EPL licenserna så blir det ganska uppenbart. Vill man gå mer på djupet kan man läsa vad Eclipse Foundation och Rich Hickey har sagt om ärendet. Själv tycker jag det är synd. Vill man stödja fri mjukvara (free as in freedom) får man hålla sig till icke-jvm lisps, som tex common lisp (jag trivs med sbcl för detta). Tydligen är rådet att licensiera Clojure under EPL, senaste versionen, så i skrivande stund EPL-2.0. Då får man alla attribut förutom strong copyleft, dvs derivat som bara länkar till produkten måste inte vara EPL licensierade.