Fork me on GitHub
#clojure-norway
<
2022-09-12
>
kolstae09:09:27

God morgen!

teodorlu09:09:34

Fikk akkurat spørsmålet "hei, jeg vil lære meg clojure. Hva bør jeg se på?" fra en erfaren kollega på jobb. Det spørsmålet har jeg ventet lenge på! Kollegaen hadde en flytur foran seg - så jeg kommenterer på hva som er mulig å gjøre uten nett. Limer inn svaret mitt under. Kanskje noen av dere får samme spørsmål også? Og i tillegg -- ville dere svart noe forskjellig? Hva ville dere lagt vekt på? ----- Morn :) Kult! For å komme i gang med REPL-dreven utvikling med VSCode og Clojure er "Getting started with Calva"[1] veldig god. Den gir deg noen filer du kan leke deg i. [1]: https://calva.io/getting-started/ For å komme i gang er Clojure for the Brave and True[2] en god og lettlest intro. Koden i boka bruker i svært liten grad avhengigheter, så du bør kunne løse cirka alle oppgavene uten å være på nett. [2]: https://www.braveclojure.com/ Den /beste/ Clojure-boka er etter min mening Programming Clojure[3]. Alex Miller og Stuart Halloway er på Clojure core-teamet, og Alex Miller startet Strange Loop (konferansen). [3]: https://pragprog.com/titles/shcloj3/programming-clojure-third-edition/ ----- Av mer praktiske ting kan det være lurt å prøve ut Clerk. Få ting til å funke lokalt[4] og ta en titt på demoene[5]. Se om du ser noe du synes er kult, prøve ut hvordan det er å jobbe med. For et lengre eksempel på anvendt data science med Clojure er COVID19 data in the REPL[6] veldig god. Den er skrevet av Dave Lieppmann, som jobber tett sammen med Martin Kavalar og Jack Rusher, som holder workshopen om Clerk. Artikkelen bruker Vega-Lite aktivt, biblioteket vi såvidt kikket på i nettleseren den sommeren det var Covid. (Er det ett år siden nå? To år siden?) [4]: https://github.com/nextjournal/clerk#-using-clerk [5]: https://nextjournal.github.io/clerk-demo/ [6]: http://www.appliedscience.studio/articles/covid19.html ----- Å lese / gjøre alt dette tar en god stund. Men du kan jo titte litt, se hva du er nysgjerrig på. Bøkene er i alle fall veldig gode, og fine PDF-er å ha tilgjengelig. Da ser du faktisk gjeldene beste praksis (fra den siste), og unngår eventuelle uvaner fra tilfeldige folk.

❤️ 1
slipset09:09:42

Er vel lurt å nevne at en del av disse tingene krever internett, sånn at han ikke setter seg på flyet uten å ha jack’a-in en eneste gang?

teodorlu10:09:38

Edit: la til en liten beskjed om "jack-in må kjøres før flyet". Takk!

restenb10:09:18

det var vel Covid i sommer også 😛 og sikkert neste sommer.

restenb10:09:53

hvis folk kommer fra Java eller C# eller lignende, som kanskje er sannsynlig, liker jeg og slenge med youtube-links til de "essensielle" Rich Hickey presentasjonene også, f.eks. Clojure for Java developers og Clojure data structures.

👍 1
restenb10:09:35

har også denne i vår onboarding-wiki-artikkel https://kimh.github.io/clojure-by-example/#about-this-page

👍 1
restenb10:09:35

i tillegg til en god del tips om REPL-driven development, men det kommer kanskje i andre omgang 🙂

👍 1
teodorlu11:09:52

Enig! Dette er skrevet spesifikt til en person som allerede har god kontroll på Rust og Elm, så FP er ikke helt nytt. Vi har også sittet litt sammen med REPL allerede. Så jeg innser at teksten kanskje er mer personspesifikk enn jeg tenkte.

augustl11:09:40

boka data driven development er også om Clojure, uten å være om Clojure

👍 1
restenb11:09:17

liker også "Grokking Simplicity" av Eric Normand. "javascript-kids" bør spesielt henvises ditover 🙂

👍 2
1
restenb11:09:25

om nødvendig under oppsyn

jonas14:09:20

Clojure-koans funker bra offline og burde kunne gjennomføres på en flytur

👍 1
teodorlu16:09:52

Krever i tilfelle at man installerer og blir litt kjent med Leiningen.

jonas21:09:01

Oops sent svar, men ja det var den jeg mente.

👍 1