Fork me on GitHub
#clojure-norway
<
2022-07-13
>
teodorlu20:07:56

God kveld 🙂 Jeg tar sjansen på en krysspost fra #off-topic, siden jeg lurer på hva folk her mener om saken. Før 2019 kodet jeg stort sett alene, derretter nesten hele tiden i team. Jeg har følt mye på hvor mye jeg bør spørre om hjelp. Hva er bra? Når går det over i mas? Hva er for mye? Og hva skjer hvis ingen snakker sammen? Hvor mye man bør spørre og grave blir enda mer aktuelt når man skal bidra til open source, eller jobbe med produkter som treffer kunder. Hva kan man be om? Hva bør man be om? Nå har jeg skrevet ned hva jeg mener: https://play.teod.eu/interaction-value-differential/

isak22:07:54

De fleste er alt for redde, og bør spørre mye mer synes jeg. Mye tid blir kastet bort fordi de ikke tørr. Men jeg har opplevd motsatt også, folk som spurte så mye at det var nesten farlig å gi dem en oppgave, fordi det innebar omdisponering av andre fra det de holdt på med (ofte mære viktig) til å hjelpe dem.

👍 1
teodorlu00:07:04

Har du noen tanker om hvordan man bør spørre? Erfaringer om hva som funker bra / dårlig?

slipset07:07:53

Som en som blir stilt en del spørsmål, så har jeg et par tanker 1) Ta et steg tilbake og fortell om problemet du forsøker å løse heller enn den greia som du er stuck på. Kjent som X-Y 2) Vis at du Jar gjort en innsats for å finne svaret selv - jeg har prøvd x og lest y, men klarer ikke helt å se hvordan z. 3) Vurder viktigheten av spørsmålet ditt. Er det essensielt for å komme videre, eller er det noe som er kjekt å vite 4) Ikke spør om samme ting flere ganger fordi du ikke gidder å huske svaret.

👍 1
slipset07:07:56

Jeg tror også det er vanskeligere å stille spm i en remote/asynk hverdag. Når man sitter sammen IRL er det lettere å se om en person er mottakelig for mer filosofiske/ikke kritiske spm enn når ting går over slack. Man må også huske på at selvom jeg har friheten til å svare på spm asynk, har jeg også byrden av å huske på å svare på disse spørsmålene

👍 1
teodorlu10:07:02

> Vanskeligere å stille spørsmål remote/asynk > Et mønster jeg og en kollage falt inn i under pandemien, var at jeg lagde meg en #teodors-kanal som jeg brukte halvveis som notater, halvveis som dokumentasjon når jeg hadde satt meg fast. Kollegaen kjente kodebase og teknologi bedre enn jeg. Hvis jeg faktisk hadde et direkte spørsmål, tok jeg det i en "delt" kanal eller i DM. Jeg synes det fungerte bra. Kollegaen kunne titte innom hvis han lurte på hvordan det gikk / om jeg satt fast, og svare i eget tempo. Eller ikke, i travle dager. Foretrekker fortsatt person til person for skikkelige samtaler!

isak14:07:08

> Har du noen tanker om hvordan man bør spørre? Erfaringer om hva som funker bra / dårlig? Kanskje det å samle opp spørsmål, spesielt de man ikke trenger svar på med en gang. Fint å prøve å ta de på et tidspunkt som er minst forstyrrende, kanskje tidlig på morgen, rett etter lunsj, osv. Ellers synes jeg egentlig den kanal ideen din er veldig god. Det er ikke alle som ville tørret å være så åpne, men hvis de tørr - helt supert.

teodorlu14:07:20

ja, det funker bare hvis man stoler på hverandre. Jeg hadde aldri funnet på noe sånt hvis jeg ikke jobbet med folk jeg turte å framstå som en idiot foran.

1
slipset16:07:24

Det er faktisk noe jeg anser som en viktig del av jobben. Stille alle de idiotiske spørsmålene som ingen tør spørre, men som alle lurer på, bare foe å vise at det er helt greit, og at infen vet alt.

❤️ 1
magnars08:07:19

Det er en vanskelig balansegang, syns jeg. Et triks dersom man jobber i et team, er å spørre åpent på team-kanal, heller enn å gå på den man "vet har svaret" - slik at den som har mest erfaring slipper å bli bombardert med DMs fra alle kanter, og gir mulighet for bedre læring på tvers.

👍 1
magnars08:07:45

Dette ville naturligvis vært enda mer forstyrrende synkront på kontoret, men fungerer bra asynkront på en kanal.

slipset08:07:24

Men, uansett. Det er viktig å ha en kultur der ingen spørsmål er for dumme. Vi har to kanaler litt spesielle kanaler på jobben #tech-beginners og #how-is-this-supposed-to-work. Den første er til for (ny)ansatte der man kan lure på alt mulig, og andre (ny)ansatte hjelper til. Den andre er for funksjonalitet som er rar, gjerne av historiske årsaker. Der henger en del av de eldre i selskapet.

👍 1
magnars09:07:55

Ja, 100%. Veldig fine kanaler. 👌❤️