Fork me on GitHub
#clojure-sweden
<
2020-02-13
>
Marcus Pemer05:02:54

Gammal Emacs användare här, men jag kör inte med svensk layout. Har aldrig ens provat. Hur icke-optimalt blir det?

Per Nissilä08:02:05

Jag är inne på att köra engelsk tangentbordslayout i emacs och om jag mot förmodan behöver ett å, ä eller ö så får jag göra någon keybinding för dessa 😛

Mattias08:02:49

Har alltid kör svensk layout. Är det krull- och hakparenteser man vill åt eller annat också?

Per Nissilä07:02:06

Jag det är mest hakparenteserna i olika kortkommandon jag tänker på. Hur har du löst det? Har du bundit om dessa kommandon?

Marcus Pemer10:02:13

Själv har jag expirementerat en del med olika layouts, men när jag använder qwerty brukar jag ha Mac keybindings, så å ä och ö blir kombination av right-alt, U, A och O. Jag landade där för att jag jobbar mest i Gnu/Linux eller MacOS. Hade en period då jag var fanatisk över optimerad och skräddarsydd carpalx layout, och det var ju kul, men inte lika kul när jag skulle byta dator ofta (jobbar med konsult projekt så miljön ändras ofta). Ju äldre jag blev desto mindre fanatisk blev jag, så jag har landat med Mac layout. Med ovan nämnda lösning behöver jag bara välja us-en (Mac) på Gnu/Linux, och jag kan lämna Mac burkarna ifred. Sedan kan man alltid gå loss på typer av tangentbord, storlek och placering av/på ctrl tangenten etc. Vinkel mellan alt och d tangenten etc etc ad nauseam. Ah, och huruvida man kör Emacs keybindings, eVIL-mode eller något annat. Emacs-pinky är ett faktiskt fysiskt tillstånd man kan hamna i. Jag hade en laptop som orsakade ganska hård stress på vänstra handen, mest lillfingret, när jag använde Emacs. Bytte till ett Truly Ergonomic 207 keyboard så löste sig den biten. Numera säljs detta inte längre, de har nyligen släppt ett liknande tangentbord som de kallar cleave. Vad det gäller fysisk tangentbords layout, har jag inte använt ett svenskt tangentbord sedan 1998. Det har varit US layout för hela slanten sedan dess. Men I alla fall - kul ämne och kul att höra lite tankar kring Emacs och svensk layout.

👍 4
pez11:02:35

Du gör ämnet kul @marcus165 😀 Tack för läsning!

👍 4
flefik13:02:22

Köper du tangentbord/laptop direkt från USA då? Går ju inte att få tag på amerikansk layout i Sverige mig veterligen

Marcus Pemer16:02:26

Japp, jag brukar köpa i USA och plocka med mig till Europa. Har inte försökt att beställa från Sverige.