Fork me on GitHub
#clojure-serbia
<
2021-03-19
>
Jovan Toroman10:03:49

evo ga jedan kratak https://blog.klipse.tech/clojure/2021/03/15/rich-hickey-concepts.html o data oriented pristupu. Šta vi mislite o tome? Jel samo hajp ili ima neke vrednosti u vođenju time?

vasac10:03:32

Nemam pojma, nakon 100 godina bavljenja programiranjem vidio sam da konacni uspjeh jednog projekta ne zavisi previse od jezika koji se koristi. Iz moje perspektive (progamera) onda treba koristiti neki u kome uzivas 😉 Pogledaj recimo Basecamp - uzeli su Ruby koji prije Railsa nije bio previse poznat, napravili Rails dok su pravili Basecamp, hajpovali ga do ludila (Ruby VM je bio prilicno primitivan i sa dosta problema sa curenjem memorije koje niko nije ni primjecivao jer je u principu bio skript jezik koji odradi svoje za par sekundi/minuta). LM, oni su produkcijske servere restartovali svakih 5-6 sati. To je recimo bilo nezamislivo u Java svijetu gdje podignes aplikaciju i ostavis je da radi mjesecima ali to im nije smetalo da naprave brdo para na uspjesnom servisu koji u stvari klijentima odradjuje ono sto im treba - tu nikakav hajp ne bi mogao da pomogne ako je servis los. Sve u svemu gledaj da se upoznas sta razlicitim stvarima, vidi sta ti najvise lezi a povremeno obrati paznju i sta je popularno tek da ostanes ‘zaposljiv’ u slucaju potrebe 😉

dotemacs15:03:36

Мени се свидело кад је Васа рекао једном за интегрант, да му његов иден дође као Џавин ексемел 🙂

dotemacs15:03:49

Јер конфигурација за интегрант је у идену.

dotemacs15:03:11

Тако да та прича да се користи “дејта“, то је нешто опште прихваћено.

dotemacs15:03:03

Но шта ми смета, је то што је так књига коју Јехонатан пише, има свека написаних 1-2 поглавља, а о њој се прича као да је већ изашла и да само цепа.