Fork me on GitHub
#clojure-serbia
<
2021-03-15
>
Jovan Toroman08:03:18

jel radio neko ML u Kloužru? Video sam biblioteku od Dragana, Deep Diamond koja po njegovim merenjima radi dosta brzo, mada mislim da je još u testnoj fazi a i nema implementiranih modela koje možeš koristiti odmah, već moraš sve sam da implementiraš...ima i neki Cortex koji je kao zrelija ML biblioteka, ali opet postoji isti problem nedostatka modela. Druga opcija koju sam probao je korišćenje Pajtona iz Kloužra putem biblioteke libpython-clj, koja dozvoljava da koristiš bilo koju Pajton biblioteku iz Kloužr koda 😮 naravno, zanimljiva stvar ali ne baš toliko praktična. Kakva su vaša iskustva? :robot_face:

mlad.vladimir11:03:27

U mom slučaju, koristilo se uglavnom Java interop (tipa StanfordNLP) ili odvojen python kontejner (sa Tensorflow-om). Praksa koja obećava (mada ima svojih ograničenja) je treniranje modela u python okruženju, a zatim za produkciju konvertovati modele u ONNX-u. Dosta zanimljivo deluje https://tribuo.org/ .

Jovan Toroman12:03:04

StanfordNLP je realno jedini siguran izbor za NLP zadatke, koliko ja znam...ima nekih par lib-ova pisanih u Kloužru, mada je to sve slabo testirano i nedovršeno. E nisam znao da postoji taj ONNX...to bi moglo da bude rešenje za konvertovanje već treniranih Keras/TF modela u Clojure format. I onda zbogo Pajton 😎

Jovan Toroman13:03:47

@U3SG7RX7A e pa to je baš jedan kolega s posla postavio na sleku...moraću da pročitam.

dotemacs09:03:17

Е здраво! Драго ми је да су се људи почели овде да окупљају. 🙂 Видео сам горњи разговор, али не стигох да се и ја надовежем… па ево сада да надокнадим.

dotemacs09:03:14

Чисто ако неко од вас тражи посао, има посла у Кложуру. Не намећем, већ ако вас занима.

Jovan Toroman12:03:14

> они ће да ти причају причу како је то нека добра плата pa naravno, oni koliko god da te plate biće na dobitku, jer oni za tvoj rad koji plaćaju 7.5k evra dobiju od te firme kojoj te iznajmljuju 20k. Naše su firme u suštini samo posrednici između stranih klijenata i nas, programera. Slažem se da je najbolje kada se direktno spojiš sa poslodavcem. Meni je recimo uspelo preko Upwork-a da upadnem u jedan startup, iako sam tad tek počinjao sa Kloužr-om. Definitivno ima posla, samo treba malo izaći iz zone komfora...evo vidim i ovde se nudi 👍