Fork me on GitHub
#clojure-norway
<
2022-03-08
>
oddsor11:03:58

Ref samtale i dagens Clojure-lunsj; her er presentasjonen til Fred George om mikrotjenester og om at han ikke vet om det er nyttig i en Clojure/FP-verden https://youtu.be/yPf5MfOZPY0

1
👌 1
💯 1
leifericf12:03:23

Dette har ogsĂ„ vĂŠrt en diskusjon i Erlang-miljĂžet, hvor man kan si at alt er mikrotjenester by design. Typ alt man gjĂžr er selvstendige prosesser som kun kan prate med hverandre via utveksling av meldinger. I og med at hele Erlang-Ăžkosystemet er lagt opp slik, og alle prosessene kjĂžrer pĂ„ samme virtuelle maskin (som kan vĂŠre distribuert over utallige fysiske maskiner i et nettverk), sĂ„ gir det ikke like mye mening Ă„ prate om “microservices.” Jeg har ikke sett pĂ„ denne presentasjonen fra Fred George enda, men jeg skal sjekke den ut senere—nysgjerrig pĂ„ om tematikken ligner.

oddsor13:03:16

Den ligner; han nevner Elixir som et FP-alternativ til Clojure som ligner mer pĂ„ hvordan han ser verden. Det praktiske med kubernetes/kafka som lim i stedet for BEAM’en er jo at det er mulig Ă„ ha et mer flersprĂ„klig system.

👍 1
oddsor13:03:15

Personlig syns jeg BEAM’en er spennende, skulle Ăžnske jeg forstod mer av hva man “fĂ„r” i forhold til Ă„ bruke podder/containere og en felles meldingsbuss 😱

msolli13:03:57

Clojure dukker opp rundt 36:00.

👍 1
leifericf13:03:24

@UDB2Q0W13 Ja, det gir mening Ă„ se pĂ„ Kafka og Kubernetes som “alternativer” til BEAM pĂ„ noen mĂ„ter. SĂŠrlig Kafka. Jeg holdt pĂ„ med Erlang/OTP og Elixir fĂžr Clojure, og startet ogsĂ„ “Elixir |> Oslo” meet-up gruppa i sin tid 🙂 Jeg er fortsatt ikke helt sikker pĂ„ hva jeg liker best: Elixir eller Clojure. De er fantastiske sprĂ„k begge to, med sine egne styrker og svakheter. Det finnes ogsĂ„ https://lfe.io og https://www.clojerl.org, som er svĂŠrt interessante prosjekter synes jeg. Clojerl er pĂ„ en mĂ„te Clojure-varianten av Elixir. BEAM er en svĂŠrt moden, testet og stabil plattform for distribuerte systemer, sĂ„ jeg synes det gir mye mening Ă„ “gjenbruke” den pĂ„ samme mĂ„ten som Clojure pĂ„ JVM.

leifericf13:03:33

Jeg kan anbefale Ă„ sjekke ut boka “The Erlang Runtime System” (a.k.a. “The BEAM Book”) av Erik Stenman for Ă„ fĂ„ mer innsikt i hvordan Erlang sin runtime fungerer. Boka er gratis og offentlig tilgjengelig https://blog.stenmans.org/theBeamBook/. Elixir kompilerer til samme maskinkode, og kjĂžrer pĂ„ samme infrastruktur. Det er et bunnsolid system, hvor man kan hente mye inspirasjon og kunnskap.

leifericf13:03:28

Clojure sin store styrke er jo at sprĂ„ket i utgangspunktet er svĂŠrt generisk, fleksibelt og “runtime agnostic.” Det er egentlig ingen gode tekniske grunner til at Clojerl ikke kunne tatt av istedenfor Elixir, utenom “de vanlige klagene” folk har om Clojure or Lisp mer generelt. Hadde vĂŠrt kult om det prosjektet fikk like mye love som JVM, JavaScript og CLR variantene av Clojure.

msolli14:03:23

Jeg veit ikke, alt dette pratet om mikrotjenester i denne videoen - det fÞles veldig 2015. Kanskje fordi den er fra 2015. I seksjonen hvor han snakker om Clojure sammenligner han hvordan man i funksjonell programmering setter sammen funksjoner med hvordan man setter sammen mikrotjenester vha. en event bus. Var det forsÞk pÄ en analogi? Eller mener han det er en motsetning der? Mener han vi ikke trenger en event bus siden vi har funksjoner som kan kalle andre funksjoner?Synes det hele ble veldig rart. Tjenestearkitektur er jo helt og fullstendig uavhengig av implementasjonssprÄk.

oddsor14:03:00

Han mener nok det er kanskje en motsetning, men at han ikke fÞler seg kvalifisert nok til Ä konkludere. Ref de tre eksemplene pÄ prosjekter han har vÊrt involvert i hvor mikrotjenestene minker og vokser jo mer Clojure som var involvert (kan likegodt ha vÊrt relatert mer til problemet som ble jobbet pÄ)

👍 1